Vi nævnte sidste år, at vi gerne ville have ansat en ung læsøbo som greenkeeper, og det er nu lykkedes. Fra 1.april 2025 er Ida startet som hjælper på banen, og vi håber, hun med hjælp fra de to meget erfarne greenkeepere kan blive en dygtig medarbejder. Det første år kun på halvtid, da hun har lovet at hjælpe nuværende arbejdsgiver færdig med nogle opgaver.
Vi fik igen i 2024 bevilget fondsmidler til brug for oprensning af søer. Denne gang blev det søerne på hul 8 og 9, så nu kan vandspejlet ses fra tee. Der blev i begge søer oprenset med skrå bagkant, så frøer og øvrige padder lettere kan komme fra og til søerne. Søen på hul 9 blev samtidig ændret, så den nu er mere et parallelt strafområde. Som golfbane har vi fået en generel dispensation fra naturbeskyttelsesloven til oprensning af søerne på banen; der må oprenses op til to søer årligt, og der må skæres grøde 1 til 2 gange årligt i alle søerne.
Baneudvalgets møde i august blev afholdt i forbindelse med besøg af Dansk Golf Unions banekonsulent/banearkitekt Thomas Jepsens besøg. Vi gennemgik banen sammen, og efterfølgende kørte Thomas en runde på banen. Fra hans rapport kan vi nævne – banen er enormt god, og er beliggende helt fantastisk flot med kig til havet.
De store områder med lyng er en gave til LSGK og bør ikke klippes, da alle huller opleves som fair med god bredde på spillekorridoren. Nogle af de højst-rangerede banen i Europa er alle hede-/lyngbaner, og spillere vil rejse langt for at opleve lyngen.
Der var i rapporten næsten bemærkninger til hvert hul, de fleste vedrørende teestedet, da mange af teestederne ikke har den rigtige spillevinkel. Hvor det er muligt, vil dette blive rettet i forbindelse med klipning af teesteder her i foråret. Nogle af forslagene vil koste en del penge og vil først blive aktuelle, når vi kan skaffe midlerne. Ændringer, som kan udføres uden den store investering, er påbegyndt/udført i vintermåneder, – her kan nævnes beskæring af træ bag green på hul 4 samt fældning af enebær på højen til venstre, etablering af vanding så fairway kan udvides på hul 15, fældning af tre træer ved green på hul 6/16. Rapporten vil mindst en gang årligt være et punkt på udvalgets møder, når vi drøfter ændringer/forbedringer på banen.
Vi har også haft besøg af DGU’s bæredygtighedskonsulent, der havde hørt om klubbens jordforbedring med lokale restprodukter – kompost fremstillet af Læsø Forsyning ved brug af affald fra træer og haver. Vi har i år brugt det på fairway på hullerne 9, 10 og 18. Der er desværre en del småsten i produktet.
Konsulenten kunne samtidig oplyse, at vi var den af de mange klubber, han havde besøgt, der havde det laveste CO2 aftryk, hvilket vi selvfølgelig var glade og stolte af, men måtte nok indrømme, at det mest var et resultat af klubbens økonomi, og vi var nødsaget til at spare, hvor det er muligt.
Næste gang I kører forbi maskinhuset, så bemærk venligst, hvor flot ryddet der er. Alle fire containere er tømt, – det, der kunne bruges har fået ny plads, – meget er bortskaffet, – og noget skal afhentes af skrothandler.
Vi har med betonklodser fået to pladser til dress- og bunkersand, der overdækkes med presenninger, så der ikke kommer ukrudt, og sandet forbliver tørt.
Det meget arbejde, som I kan høre, er udført, kan vi takke et par flittige greenkeepere for, men også et stort hold af frivillige, der møder frem onsdag formiddag, eller når vi har brug for hjælp. Mange tak til begge hold. Ud over kaffe og kage hver onsdag er det også en belønning at høre de roser, banen får fra både medlemmer og greenfeegæster. Håber, det får flere spillere til at prøve banen – 18 hullers golfbane i landets mindste kommune.